“Προπονητές” στη θέση του Προπονητή! – pellasports | Αθλητικά | pella sports – Ηλεκτρονική Αθλητική Εφημερίδα της Πέλλας | pellasports.gr – πελλα σπορτς
Connect with us

ΓΕΝΙΚΑ

“Προπονητές” στη θέση του Προπονητή!

Τελευταία διαβάζω άρθρα που αναφέρονται στην “άσχημη” συμπεριφορά γονιών στο γήπεδο και στο γεγονός ότι θέλουν να γίνουν οι ίδιοι “προπονητές” στη θέση του προπονητή.

Μέσα σε όλα αυτά τα άρθρα ήταν και ένα που μου τράβηξε περισσότερο το ενδιαφέρον και μου έδωσε και τροφή για σκέψη. Στη Σουηδία τρεις από τις πιο γνωστές παιδικές ποδοσφαιρικές ομάδες, ζήτησαν να διεξαχθεί έρευνα προκειμένου να δουν πόσο επηρεάζει τα παιδιά η συμπεριφορά των γονιών. Τα αποτελέσματα δεν ήταν και τα καλύτερα:

Eνα στα τρία παιδιά παραδέχτηκε ότι σκέφτηκε να εγκαταλείψει το ποδόσφαιρο μετά από υπερβολική πίεση των γονιών του ενώ το 83% παραδέχτηκε ότι έχει δει γονείς να φέρονται ανάρμοστα σε αγώνες των παιδιών του.
Για αυτό το λόγο, οι συγκεκριμένες ομάδες, αποφάσισαν να γράψουν έναν “ποδοσφαιρικό κώδικα συμπεριφοράς” και να το μοιράζουν σε γονείς.

Ο κώδικας λέει:

” Εγώ, ως γονιός, υπόσχομαι να στηρίζω το παιδί μου, τα άλλα παιδιά, τα μέλη των συλλόγων, τους διαιτητές αλλά και τους άλλους γονείς, τόσο στους αγώνες όσο και στις προπονήσεις πάντα με θετικό τρόπο“.

Ήδη παραπάνω από 1.600 γονείς έχουν υπογράψει αυτόν τον ποδοσφαιρικό κώδικα συμπεριφοράς ενώ ζήτησαν να το τυπώσουν και σε μπλουζάκια ώστε να διαδωθεί πιο γρήγορα το μήνυμα.

Προσωπικά το θεώρησα πολύ έξυπνη ιδέα. Όχι, δε θεωρώ ότι θα λυθεί έτσι το πρόβλημα της ανάρμοστης συμπεριφοράς κάποιων γονιών αλλά ειμαι σίγουρη ότι τους περισσότερους από εμάς μας ενοχλεί αυτή η συμπεριφορά.

Άρα γιατί να μην το δοκιμάσουμε και εμείς;

Νομίζω πως θα αρχίσω να εκτυπώνω τον “κώδικα” και να τον μοιράζω σε γονείς στα γήπεδα! Ποτέ δεν ξέρεις…

More in ΓΕΝΙΚΑ