Ο θρίαμβος του ποδοσφαίρου και το… σύμβολο ελπίδας (videos). – pellasports | Αθλητικά | pella sports – Ηλεκτρονική Αθλητική Εφημερίδα της Πέλλας | pellasports.gr – πελλα σπορτς
Connect with us

QUIZ-VIDEOS

Ο θρίαμβος του ποδοσφαίρου και το… σύμβολο ελπίδας (videos).

Στον αθλητισμό και ειδικά στο ποδόσφαιρο, το να τερματίσεις στην τέταρτη θέση μπορεί να μην λέει και πολλά. Αναλόγως βέβαια και ποια ομάδα εκπροσωπείς.
Για τη Βεγκάλτα Σεντάι, όμως, που τερμάτισε πριν από έξι χρόνια στην τέταρτη θέση της βαθμολογίας, στην κορυφαία Ιαπωνική Λίγκα (J-League), ήταν στην κυριολεξία ένα ποδοσφαιρικό θαύμα, που ένα χρόνο μετά, πήγε μάλιστα να γίνει ακόμη μεγαλύτερο.
Αλλωστε, η Βεγκάλτα σπάνια γνώρισε στιγμές δόξας πριν από εκείνη τη χρονιά στη σύντομη ιστορία της (σ.σ. ιδρύθηκε το 1988). Ωστόσο, τα όσα επακολούθησαν αποδεικνύουν το μεγαλείο του «βασιλιά των σπορ».
Αποδεικνύουν περίτρανα ότι το ποδόσφαιρο δεν είναι απλά ένα άθλημα. Είναι κάτι πολύ μεγαλύτερο. Είναι κοινωνικό φαινόμενο. Ενα «αποκούμπι».
Ονειρα στα ερείπια
Η Βεγκάλτα είχε πλέον επιστρέψει στη μεγάλη κατηγορία της Ιαπωνίας και προετοιμαζόταν για τη δεύτερη χρονιά της στα «σαλόνια». Τα όνειρα τους, όμως, στράφηκαν σε… ερείπια. Στις 11 Μαρτίου του 2011 όλα έμελλε να αλλάξουν.
Ηταν παραμονές της έναρξης του νέου Πρωταθλήματος. Φονικός σεισμός σημειώνεται στη βορειανατολική Ιαπωνία, μεγέθους 9,0-9,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ!
Το επίκεντρο του ήταν 130 χιλιόμετρα (81 μίλια) ανατολικά του Σεντάι, στο Νησί Χονσού της Ιαπωνίας στην περιοχή Τοχόκου. Είχε μάλιστα διάρκεια-ρεκόρ 6 λεπτά!
Μία ώρα μετά τον σεισμό ακολούθησε τσουνάμι! Η πόλη Σεντάι ήταν από τα μεγαλύτερα πλήγματα. Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, 590.000 άνθρωποι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους.
Περισσότεροι από 23.500 άνθρωποι έχασαν τις ζωές τους ή παρέμειναν αγνοούμενοι. Αλλοι 6.000 τραυματίστηκαν. Κάθε πτυχή της ζωής επηρεάστηκε, όπως φυσικά και ο αγαπημένος ποδοσφαιρικός σύλλογος της πόλης – πλειοψηφία που ανήκε στην πόλη και στο νομό Μιγιάγκι – δεν μπορούσε να ήταν σε διαφορετική κατάσταση.
Οι ζημιές ξεπέρασαν τα 300 δις δολάρια! Παράλληλα, το γήπεδο υπέστη σοβαρές ζημιές και οι ξένοι παίκτες της Βεγκάλτα ακύρωσαν τα συμβόλαιά τους και επέστρεψαν στις πατρίδες τους.
Ανοικοδόμηση με ισχυρή απόδοση
Η ζωή τους δεν θα ήταν ποτέ ξανά η ίδια. Χάθηκαν χιλιάδες ψυχές. Πώς να ασχοληθείς με το ποδόσφαιρο μετά από τέτοιο χτύπημα; Με πρωτοβουλία των οπαδών άρχισε η συγκέντρωση τροφίμων, ενώ οι παίκτες που παρέμειναν βοήθησαν στη λειτουργία καθαρισμού και διοργάνωσαν στρατόπεδα ποδοσφαίρου για τα ορφανά, θέλοντας να μοιράσουν χαμόγελα και να απασχολήσουν τα παιδιά.
«Αμέσως μετά τον σεισμό και το τσουνάμι αναρωτήθηκα αν θα έπρεπε να συνεχίσουμε να παίζουμε ποδόσφαιρο», δήλωσε ο προπονητής της ομάδας, Μακότο Τεγκουραμόρι.
Ηταν και αμφιλεγόμενο, αν η J-League θα συνεχιστεί.
Το club ήταν ουσιαστικά άστεγο, υπήρχαν παίκτες στην ομάδα, που υπέφεραν από την καταστροφή, αλλά ο Τεγκουραμόρι πίστευε ότι η Βεγκάλτα θα μπορούσε να αποτελέσει «το σύμβολο της ελπίδας για ολόκληρη την περιοχή Τοχόκου και να οδηγήσει και να ενθαρρύνει τις προσπάθειες ανοικοδόμησης με την ισχυρή της απόδοση».

More in QUIZ-VIDEOS

 • Κουίζ

  Ποιος αξιολογημένος διαιτητής δεν ορίζεται στα παιχνίδια της ΕΠΣ Πέλλας, το τελευταίο χρονικό διάστημα...

 • Κουίζ

  Ποιος παίκτης που έχει περάσει και παλαιότερα από τη Ν. Τραπεζούντα, ετοιμάζεται να ξαναφορέσει...

 • Κουίζ

  Ποιον διαιτητή της ΕΠΣ Πέλλας έχουν ζητήσει εξαίρεση από τα παιχνίδια τους, ούτε λίγο...

 • Κουίζ

  Ποιος διαιτητής δήλωσε κώλυμα το περασμένο Σαββατοκύριακο και πήρε το μήνυμα από στέλεχος της...

 • Κουίζ

  Ποια ομάδα Α’ Κατηγορίας που έπρεπε να συμμετέχει βάση της προκύρηξης που λέει για...

 • Κουίζ

  Ποιος τέως πλέον ποδοσφαιριστής ήταν ο άνθρωπος που έκρινε το αποτέλεσμα, στην μάχη για...