Connect with us

ΓΕΝΙΚΑ

Νέα δεδομένα για τα ερασιτεχνικά σωματεία

Φαίνεται πως όλα αλλάζουν στην μετά «κορονοϊό» εποχή και δεν θα μπορούσε να αποτελέσει εξαίρεση σε αυτόν τον κανόνα και το ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο αφού αλλάζουν από εδώ και στο εξής τα δεδομένα για τα ερασιτεχνικά σωματεία.

Τα σωματεία όπως και κάθε επιχείρηση (άσχετα αν είναι μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα) θα πρέπει πλέον να κάνουν όλες τις απαραίτητες ενέργειες για τη νομιμοποίηση τους.

Εκτός του ότι δε θα μπορέσουν να πάρουν τις ενισχύσεις που θα δώσει το κράτος στον ερασιτεχνικό αθλητισμό, θα έχουν προβλήματα με τη ψήφο, την συμμετοχή τους στα πρωταθλήματα, αλλά και ίσως επιβαρυνθούν οι διοικούντες προσωπικά με πρόστιμα και στέρηση της φορολογικής τους ενημερότητας.

Το θέμα χρειάζεται προσοχή και είναι ιδιαίτερα σοβαρό, οπότε άπαντες οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να συγκεντρώσουν τα παρακάτω και να κάνουν άμεσα τις απαιτούμενες ενέργειες.

Τα ερασιτεχνικά σωματεία θα πρέπει υποχρεωτικά να πληρούν τις παρακάτω προϋποθέσεις για να είναι νόμιμη η λειτουργία τους:

1. Βάση του νέου Αθλητικού νόμου που ισχύει από τον περασμένο Νοέμβριο, οι αρχαιρεσίες των σωματείων για την εκλογή Διοικητικού Συμβουλίου, γίνεται πλέον παρουσία Δικαστικού Αντιπροσώπου (ως εκ τούτου Δ.Σ. που εκλέχθησαν κατόπιν αρχαιρεσιών χωρίς Δικαστικό Αντιπρόσωπο δεν είναι έγκυρα).

2. Να διαθέτουν έγγραφη βεβαίωση από την περιφέρεια για την νομιμότητα τους και την θεώρηση των απαραίτητων βιβλίων τους, τα οποία μάλιστα θα πρέπει να είναι ενημερωμένα.

3. Να διαθέτουν την απαραίτητη Ειδική αθλητική Αναγνώριση της Γ.Γ.Α.

4. Να διαθέτουν την σχετική βεβαίωση από την εκάστοτε τοπική Ένωση τους, ότι είναι εγγεγραμμένο μέλος της.

5. Να είναι φορολογικά ενήμερα

6. Να διαθέτουν τραπεζικό λογαριασμό

Η μεγάλη πλειοψηφία των ερασιτεχνικών σωματείων, έχει σοβαρά θέματα σχετικά με την νομιμότητα λειτουργίας τους και θα πρέπει να κινηθούν άμεσα ώστε να τακτοποιήσουν τα θέματα με τις εκκρεμότητές τους.

Τα σωματεία θα πρέπει να προσέξουν τα ακόλουθα:

Α. Κάθε ερασιτεχνικό σωματείο πρέπει να έχει στην κατοχή του επικυρωμένο αντίγραφο του καταστατικού του, πιστοποιητικό τροποποιήσεων και την εκούσια απόφαση αναγνώρισης από το Πρωτοδικείο.

Κάθε ερασιτεχνικό σωματείο θα πρέπει να έχει θεωρημένα και ενημερωμένα τα παρακάτω βιβλία:

1. Πρακτικό Γενικών Συνελεύσεων,
2. Πρακτικό Συνεδριάσεων Δ.Σ.,
3. Βιβλίο Μητρώου Μελών,
4. Πρωτόκολλο Αλληλογραφίας,
5. Περιουσιακών Στοιχείων,
6. Βιβλίο Εσόδων – Εξόδων.

Β. Υποχρεωτικά τα ερασιτεχνικά σωματεία παρότι είναι μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, πρέπει να υποβάλουν φορολογική δήλωση και να λάβουν τους σχετικούς Κωδικούς για το ΤΑΧΙS.

Αν δεν τακτοποιηθούν αυτά οι νόμιμοι εκπρόσωποι των σωματείων δεν θα μπορούν να λάβουν φορολογικές ενημερότητες και πλέον υπάρχουν σημαντικά πρόστιμα τόσο για τα σωματεία, όσο και για τους εκπροσώπους τους.

Γ. Για το άνοιγμα τραπεζικού λογαριασμού του σωματείου απαιτούνται τα κάτωθι δικαιολογητικά:

1. Αίτηση του νόμιμου εκπροσώπου.

2. Αντίγραφο Καταστατικού &πιστοποιητικό τροποποιήσεων, και την εκούσια απόφαση αναγνώρισης από το Πρωτοδικείο.

3. Αντίγραφο της τελευταία Γενικής Συνέλευσης και των αρχαιρεσιών για την ανάδειξη διοίκησης.

4. Αντίγραφο Πρακτικού συγκρότησης σε σώμα του Δ.Σ. καθώς επίσης και εκπροσώπηση αυτού.

5. Βεβαίωση από το Πρωτοδικείο ότι οι τελευταίες αρχαιρεσίες δεν προσβλήθηκαν.

6. Βεβαίωση από την Περιφέρεια ότι το σωματείο είναι νομιμότυπο και έχει θεωρημένα βιβλία.

Δ. Για την Ειδική Αθλητική αναγνώριση της Γ.Γ.Α. είτε έχει το κάθε σωματείο είτε για την απαραίτητη επικαιροποίηση στοιχείων τα σωματεία μπορούν να προμηθευθούν από την γραμματεία της Ένωσής τους, την σχετική αίτηση, με τα απαραίτητα δικαιολογητικά που πρέπει να συγκεντρώσουν.

Ε. Για την παρουσία Δικαστικού Αντιπροσώπου στις Αρχαιρεσίες, απαιτείται αίτηση του εκάστοτε σωματείου στον Δικηγορικό Σύλλογο της περιοχής του.

Το θέμα όπως είπαμε είναι ιδιαίτερα σοβαρό και όλα τα παραπάνω πρέπει να γίνουν από όλα τα ερασιτεχνικά αθλητικά σωματεία, για να πάρουν την επιχορήγηση που έχει υποσχεθεί η Πολιτεία, αλλά και για να λειτουργούν απρόσκοπτα και νόμιμα χωρίς περαιτέρω κυρώσεις.

12 Σχόλια

12 Comments

 1. Ανώνυμος

  24 Μαΐου 2020 at 16:17

  Παράγοντες με μια λέξη …..
  ΚΑΤΣΙΚΟΠΟΥΛΟΣ

 2. Μανος

  24 Μαΐου 2020 at 16:56

  Μόνο τόσα λίγα ζητάνε!!! Βάλτε μας δύσκολααααα αυτά είναι παιχνίδι για τους τόσους πολλούς παράγοντες που διαθέτει το κάθε ερασιτεχνικό σωματείο

 3. Ασωνυμος

  24 Μαΐου 2020 at 18:20

  Ρε κονδηλοφορι τελειονετε μια φορα με τις κατηγοριες και το κυπελλο και μετα αυτα τα παλιοχαρτα γιατι μας πρηξατε ρεεεεε εκει τις Ε.Π.Ο.ΚΑΙ Η Ε.Π.Σ.πελλας κρατατε σε ομηρια παιχτες και σωματεια.

 4. Ανώνυμος

  24 Μαΐου 2020 at 23:05

  Εδώ δεν υπάρχουν παράγοντες (κοινώς κορόιδα να βάζουν το χέρι στην άδεια τσέπη) να ασχοληθούν με τα ερασιτεχνικά σωματεία αυτοί ζητάνε δικαστικό αντιπρόσωπο στις εκλογές; Ας σοβαρευτούμε λίγο……. Για όλα αυτά που ζητάνε πρέπει να έχει κάθε σύλλογος γραμματέα με γνώσεις πανεπιστήμιου και ένα λογιστή…… Δυστυχώς και οι λίγοι πραγματικά ήρωες που ασχολούνται με το ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο θα φύγουν…..

 5. Ανωνυμος

  25 Μαΐου 2020 at 08:42

  Σωστά λέει ο φίλος τι είναι αυτά που ζητάτε κύριοι γραφειοκρατες εδώ δεν έχει βγει το τι θα γίνει με την αναδιαρθρωση και ζητάτε ένα σωρό έγραφα κάπως έτσι γίνεται και με άλλες δουλειές, πως μετά να έρθει κάποιος να επένδυση στην ελλαδιτσα μσς

 6. Χαλιαμπαλιας

  25 Μαΐου 2020 at 21:48

  Καποτε εβγαζες με μια κολινος φιλεναδα σε χωρες οπως το Ελλαδισταν,ελεγε ο Κλυν.Τωρα με μια πιτσα..Ειναι καιρος να σταματησει να βγαινει διοικηση με μια πιτσα δυο μπυρες,το Μητσο τον περιστερα για εισαγελεα,και αραχνασμενα χαρτια σαν απο ταινια αρχοντα δαχτυλιδιων.Καιρος να δουμε και τα φραγκα που πεφτουν απο πωλησεις παιχτων καθαρα και εμορφα.Επειδη ομως η γραφειοκρατια στο Ελλαδα ειναι μη μου τους κυκλους ταραττε,κανεις δεν θελει να μπλεκει γιατι αντι για ονομα βαζουμε σταυρο,και αφου προτιμουμε τα αραχνασμενα,ειναι φυσικη λοιπον η γκρινια.Ας αποφασισουμε τι ερασιτεχνικο θελουμε.Φυτωριο ιδεων αθλητισμου και πολιτισμου;Βιτσιο;Αν θελεις βιτιο Μητσο,τοτε καλα σου κανει το πολιτικαντικο πελατειακο που φερει συνεχως τζακ ποτ και σε εχει στο περιμενε της ανοδοκαθοδου και στο ποιος δικαιουται επιδομα αλλυλεγγυης.Λιγο τσιπα να χαμε θα ντρεπομασταν να ζητησουμε ενα πινακιο φακης για τοσο μεγαλη ιδεα.Μακαρι να γινουν ολα νομιμα γιατι θα χω δικαιωματα και απαιτησεις υψηλες,αν και αυτο μαλλον πονα δοντακι.Και να ξες Μητσο.Και νομιμος θελω να γινω και το χωριο να βαλω στο ποδι να σωθω,χωρις να χω αναγκη κανενος την χεραψια.ΦΟΒΟΥ ΤΗΝ ΧΕΙΡΑΨΙΑ!

  • Ανώνυμος

   28 Μαΐου 2020 at 21:09

   Εσένα σε κόβω να μην έχεις κάνει ποτέ μέλος σε δσ

 7. ΑΛΜΩΠΑΡΑ

  27 Μαΐου 2020 at 13:22

  Δεν μας λες ρε χαλιαμπαλια με αυτην την χαρτουρα που θελουν εισαι συμφωνος εδω ρε φιλε θελει τοσα χαρτια με ενα απλο χαρτι δεν μπωρει να γινει;αυτο λεμε και κατι αλλο κυριε νομοταγει ποιος νομιζεις θα βαλει λεφτα ο Μαρινακης η ο Σαβιδης για αυτα τα σωματεια; εκτος και αν εχεις καμια ιδεα να μας το πεις.

 8. Χ

  27 Μαΐου 2020 at 21:13

  Καλως την Αλμωπαρα τον φιλο απο το υπερπεραν.Που ειδες να μαι συμφωνος;Λεω μακαρι,για να απαιτησω περισοτερα φραγκα.Ομως επειδη στο πελατειακο συστημα συμφερει αυτη η τρικυμια στο μυαλο μας απο τη χαρτουρα και δεν προκειται,κατι σαν το επιδομα αλλυλεγγυης που το δικαιουνται ολοι συμφωνα με την τηλεοραση εκτος απο μενα.Δηλαδη με χαρτουρα τα παιρνω και χωρις χαρτουρα οχι.Ειμαστε χιλιαδες και μιλαμε μεμονωμενα,που σημαινει οτι αυτοι πετουν το μπαλακι ντεμεκ απο τον ενα στον αλλο,και μεις ψαχνομαστε.Διαιρει και βασιλευε.Αν διαβασεις προπαγανδα θα δεις οτι η επομενη κινηση ειναι να σε κανουν να νιωσεις νομιμος και ησυχος για να μη πω φοβισμενος και οργισμενος.Προτιμω να φερω βολτα το χωριο μου και να βασιστω στα χερια των συγχωριανων μου και στα δικα μου χερια.Το ειπα και παλαιοτερα.Αρτος και θεαματα.ΨΙΧΟΥΛΑ!Οταν διαβαζεις κατι να ξες οτι στο βαθος ειναι το τυρι και οχι στο τι αρεσει στα αυτια σου.Μακρια απο χειραψιες.Δεν κουραστηκες να πλενεις τα χερια σου;ΓΙΑ ΦΙΛΟΣ!

  • ΑΛΜΩΠΑΡΑ

   28 Μαΐου 2020 at 12:21

   Δηλαδη ρε φιλος τι ακριβως να γινει να ζητα ο καθε παραγων απο τους χωριανους τι; Εδω ο αλμωπος βγηκε κατηγορια και σε ολην την διαρκεια του πρωταθληματος δεν γεμιζε το γηπεδο και μου λες στα χερια των συγχωριανων σου να βασιστης εσυ μου φενεται βρισκεσαι στο υπερπεραν η εισαι πολυ ρομαντικος αλλοιως δεν εξηγηται με αυτα που λες.ΦΙΛΑΡΑΚΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΔΙΑ ΜΕΡΙΑ ΕΙΜΑΣΤΑΙ ΑΛΛΑ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΛΕΣ ΔΕΝ ΓΙΝΟΝΤΑΙ.

 9. Χ

  28 Μαΐου 2020 at 22:16

  Τοτε μαζεψε την χαρτουρα και ετοιμασε την βαλιτσα σου να υποδεχτεις τα δολαρια απο το Σικαγο.Αλιως δεν μπορω να καταλαβω γιατι γκρινιαζεις σε 63 σχολια.Αλμωπαρα,η ομαδα σου οταν επαιζε τοπικο με Αναγεννηση Κρυα βρυση κλπ ειχε 1500 εισιτηρια και δεν καταλαβαινω που πηγαν ολοι αυτοι.Μηπως εσυ πρεπει να αναρωτηθεις;!Εγω βασιζομαι σε χορηγους και στα μπρατσα μου στα Γιαννιτσα.Κανε την δικη σου προταση για το τι πρεπει να κανουμε για να κρατησουμε μια ομαδα σημερα αγαπητε φιλε που σε κοβω αδικημενο,επρεπε να σουν προπονητης σε ευρωπαικες ομαδες.Εμεις απο το υπερπεραν ιδεα δεν εχουμε απο μπαλα,μονο απο δημοσιες σχεσεις.Τι απο τα δυο γεμιζει τα γηπεδα αραγε;Σε καλη μερια φιλε μου!

Απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Spot Team

Περισσότερα Άρθρα ΓΕΝΙΚΑ

error: Content is protected !!