Η «Βαγγελίτσα Κουσιάντζα» είναι η νέα ιδέα του Καρδιτσιώτικου ερασιτεχνικού ποδοσφαίρου! – pellasports | Αθλητικά | pella sports – Ηλεκτρονική Αθλητική Εφημερίδα της Πέλλας | pellasports.gr – πελλα σπορτς
Connect with us

ΓΕΝΙΚΑ

Η «Βαγγελίτσα Κουσιάντζα» είναι η νέα ιδέα του Καρδιτσιώτικου ερασιτεχνικού ποδοσφαίρου!

Με την υπ’αριθμ. 66/28-04-2017 Πράξη της κ. Ειρηνοδίκη Καρδίτσας (διαδικασία εκούσιας δικαιοδοσίας) αναγνωρίστηκε η σύσταση αθλητικού σωματείου υπό την επωνυμία «ΑΘΛΗΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ – ΒΑΓΓΕΛΙΤΣΑ ΚΟΥΤΣΙΑΝΤΖΑ», με έδρα το Δήμο Καρδίτσας της Π.Ε. Καρδίτσας της Περιφέρειας Θεσσαλίας και σκοπό τον αναγραφόμενο στο από 18-04-2017 καταστατικό του.

Με αυτές τις 42 λέξεις το Καρδιτσιώτικο ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο καλωσορίζει το νέο του μέλος, το οποίο έρχεται να προσδώσει μία διαφορετική αντίληψη και σίγουρα να εισάγει μία νέα ιδέα στον τρόπο λειτουργίας και παρουσίας ενός συλλόγου στα αθλητικά και κοινωνικά δρώμενα της περιοχής.

Όπως παραστατικά, άλλωστε, εξηγεί ο Σύλλογος, πρόκειται για «μία παρέα ατόμων που αγαπάει το ποδόσφαιρο, μακριά από αφεντικά και παράγοντες και έχει την ιδέα να δημιουργήσει μια ερασιτεχνική ομάδα ποδοσφαίρου πάνω στις βάσεις της αυτοδιάθεσης, της αυτοδιαχείρισης, αλλά και της ισότητας μεταξύ των μελών της. Επειδή όμως, ένα τέτοιο εγχείρημα για την πόλη μας είναι πρωτόγνωρο, θα θέλαμε να εξηγήσουμε την πολιτική αλλά και τον τρόπο λειτουργίας μιας αυτο-οργανωμένης ομάδας. Όπως γράψαμε παραπάνω, η ομάδα δεν θα βασίζεται σε κανέναν παράγοντα ή αφεντικό, αντιθέτως, θα λειτουργεί με συνέλευση, μέσα από την οποία θα παίρνονται όλες οι αποφάσεις, πάνω στη λογική της αυτο-οργάνωσης, της συν-διαμόρφωσης και της ισότητας. Δηλαδή, η γενική συνέλευση αποτελεί το μοναδικό όργανο λειτουργίας και λήψης αποφάσεων σε οποιοδήποτε ζήτημα κι αν προκύψει».

Ο ΑΣ Βαγγελίτσα Κουσιάντζα από τα τέλη του περασμένου καλοκαιριού είχε συλλάβει την ιδέα ίδρυσής του, συζήτησε σε γενικές συνελεύσεις πώς θα μπορούσε η ιδέα αυτή να υλοποιηθεί, ενώ προτού αποκτήσει κάθε επισημότητα, από τη 17η Μαΐου δηλαδή και έπειτα, οι άνθρωποι που εντρυφούν στην προσπάθεια, δημιουργούν τις βάσεις για την ετοιμότητα, από όλες τις απόψεις και τη συλλογή εμπειριών μέσω πλούσιων δραστηριοτήτων και δίνουν τον δικό τους αγώνα για προβολή των φρονημάτων τους.

Σε αυτές συγκαταλέγονται οι εβδομαδιαίες προπονήσεις εδώ και περίπου 7 μήνες σε διαφορετικές αθλητικές εγκαταστάσεις της πόλης (παλέρμο, βοηθητικό γήπεδο Φαναρίου, γήπεδο Ταυρωπού, γήπεδα ΕΠΣΚ) και φυσικά οι φιλικές αναμετρήσεις με ομάδες που δεν παρεκκλίνουν από τη δική τους φιλοσοφία ή τουλάχιστον σέβονται απόλυτα την ιδεολογία του Συλλόγου.

Ανάμεσα σε αυτές, το φιλικό με τον Μαρίνο Αντύπα, γνωστό αθλητικό σωματείο της Λάρισας με έντονη αντιφασιστική δράση, το παιχνίδι με μέλη από το Αυτοδιαχειριζόμενο Στέκι Καρδίτσας, εκείνο με αντίπαλο τους οργανωμένους της Αναγέννησης Ultras Gate 3και το πιο πρόσφατο κόντρα στον Φωστήρα, τη στιγμή που ήδη δρομολογείται η συμμετοχή της ομάδας στο 4ο Αντιφασιστικό τουρνουά (AntiFa Tournament Liberta) το διήμερο 26-27 Μαΐου στον Βόλο, όπου οι δράσεις δεν περιορίζονται μόνο σε ποδοσφαιρικό επίπεδο (θα φιλοξενηθούν αγώνες μπάσκετ, βόλεϊ) επεκτείνονται και σε ένα μεγάλο πάρτι με ζωντανή μουσική από τοπικά συγκροτήματα.

Εδώ να αναφέρουμε ότι όποιος επιθυμεί να γνωρίσει, να βοηθήσει την ομάδα ή θέλει να αγωνιστεί μαζί της, οι προπονήσεις και οι συνελεύσεις είναι ανοιχτές για όλους. Κάθε Τρίτη & Πέμπτη στις 20:00 στο Παλέρμο είναι προγραμματισμένες οι προπονήσεις και κάθε Κυριακή στις 16:00 οι γενικές συνελεύσεις στοΠαυσίλυπο, με την επισήμανση ότι απαγορεύονται αυστηρά οι φασίστες, οι ρατσιστές, οι σεξιστές και τα άτομα που αναπαράγουν την ναρκοκουλτούρα.

Το επόμενο, πλέον, βήμα είναι η ενσωμάτωση του Συλλόγου στη δύναμη της ΕΠΣ Καρδίτσας και η συμμετοχή στα τοπικά πρωταθλήματα της Ένωσης, αρχής γενομένης από τη Γ’ Ερασιτεχνική κατηγορία.

Άλλωστε, το ποδόσφαιρο είναι ένα άθλημα που ξεπερνά τις τάξεις και ανέκαθεν έδινε την ευκαιρία στα λαϊκά στρώματα, ανεξαρτήτως ηλικίας και φύλου, να μετέχουν ελεύθερα, να εκτονώνονται και να διασκεδάζουν με το αίσθημα της ισότητας και της λαΐκής ενότητας. Σε αυτά τα πλαίσια, οι επαφές με αυτο-οργανωμένες ομάδες ανά την επικράτεια είναι εδώ και χρόνια ανεπτυγμένες και φυσικά ευνοούν τη διάδοση της ιδέας καταρρίπτοντας τα όποια γεωγραφικά, κοινωνικά και όχι μόνο, σύνορα.

Όσο για το όνομα; Και αυτό έχει τη δική του σημασία, συνδέεται άρρηκτα με τον αντιφασιστικό αγώνα που έλαβε χώρα στην περιοχή μας κατά την περίοδο της ναζιστικής κατοχής στο Β’ Παγκόσμιο πόλεμο και την περίοδο του εμφυλίου που ακολούθησε. Η Βαγγελίτσα Κουσιάντζα αποτέλεσε σύμβολο για την έντονη αντιφασιστική, αντικρατική δράση και μέσα από το όνομα της μας ο νεόδμητος Αθλητικός Σύλλογος επιχειρεί να ξαναφέρει στις μνήμες τον αγώνα που δόθηκε κατά των φασιστών, των δοσίλογων και των παρακρατικών κατά την περίοδο της κατοχής το 1941-1945, την περίοδο του εμφυλίου πολέμου το 1946-1949 αλλά και τον αγώνα που δόθηκε για την ανεξαρτησία, την ελευθερία και την κοινωνική ισότητα, ταυτόχρονα με την προσπάθεια για ανάδειξη της μεγάλη συνεισφοράς του γυναικείου πληθυσμού στο κίνημα εκείνης της περιόδου.

Τα μέλη του Συλλόγου έχουν πλάσει, μάλιστα, μερικά ευρηματικά συνθήματα, σε γνώριμες και μή μελωδίες που ήδη ακούγονται σε αυτή την πρωτοποριακή διαδρομή του.

Βιογραφικά στοιχεία για την Βαγγελίτσα Κουσιάντζα

Η Βαγγελίτσα Κουσιάντζα γεννήθηκε το 1918 στον Παλαμά Καρδίτσας. Δασκάλα στο επάγγελμα κατά την περίοδο της κατοχής. Ήταν μαχήτρια του επαναστατικού λαϊκού κινήματος. Μετά την Βάρκιζα συλλαμβάνεται και βασανίζεται άγρια με καυτό λάδι και βαστά αυγά στις μασχάλες από τους αρχιβασανιστές των κρατητηρίων Καρδίτσας. Η υγεία της κλονίζεται τόσο που στην φυλακή υφίσταται καρδιακή προσβολή. Τελικά δραπετεύει το 1946 και αμέσως περνά στο βουνό στις τάξεις του Δημοκρατικού Στρατού. Πολεμά ως το 1947 όπου συλλαμβάνεται εκ νέου στην Νιάλα Καρπενησίου κατά την διάρκεια ελιγμού. Νέος κύκλος βασανιστηρίων ξεκινά. Τελικά, χωρίς να της πάρουν κουβέντα την μεταφέρουν στην Λαμία όπου δικάζεται μαζί με ακόμα 6 αγωνιστές. Η ετυμηγορία είναι φυσικά εις θάνατο. Στις 9 Μαΐου του 1947, η Βαγγελιώ μεταφέρεται με τους συναγωνιστές της στο νεκροταφείο της Σηριώτισσας για την εκτέλεση. Μαζί με τους συντρόφους της χορεύει μπροστά στο απόσπασμα το «Έχε γεια καημένε κόσμε». Το εκτελεστικό απόσπασμα του 106ου Τάγματος Πεζικού αρνείται να εκτελέσει τους καταδικασμένους. Την θέση τους παίρνουν χωροφύλακες και παρακρατικοί. Η Βαγγελιώ τελευταία, χτυπημένη στην καρδιά πέφτει στα γόνατα ζητοκραυγάζει ακόμα για την ζωή, τον λαό και την κοινωνική επανάσταση. Χωροφύλακας που έζησε το συμβάν λέει: « Μεγάλη κομμουνίστρια εκείνη η δασκάλα. Όλοι έπεσαν κι εκείνη γονατισμένη στο ένα πόδι έλεγε, έλεγε και δεν έβγαινε η ψυχή της! Τρεις σφαίρες χαριστική της έριξε ο επικεφαλής κι εκείνη εκεί, να φωνάζει! Μεγάλη κομμουνίστρια!»

More in ΓΕΝΙΚΑ