Οι προτάσεις του ΠΑΣ Ξιφιανής προς τον Υφυπουργό Αθλητισμού – pellasports | Αθλητικά | pella sports – Ηλεκτρονική Αθλητική Εφημερίδα της Πέλλας | pellasports.gr – πελλα σπορτς
Connect with us

ΓΕΝΙΚΑ

Οι προτάσεις του ΠΑΣ Ξιφιανής προς τον Υφυπουργό Αθλητισμού

Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,

Σας συγχαίρουμε για την πρωτοβουλία σας να δώσετε βήμα σε όλους τους συλλόγους που ασχολούνται με τον Ελληνικό  αθλητισμό και που είναι γραμμένοι στο μητρώο της ΓΓΑ.

Θεωρούμε πως μέσα από  τέτοιου είδους ενέργειες δίνεται η ευκαιρία να δοθούν λύσεις σε  χρόνια προβλήματα που διαιωνίζονται και υπονομεύουν το αθλητικό ιδεώδες.

Όσον αφορά τον πρώτο άξονα που τίθεται προς διάλογο  και αφορά  τα ατομικά δικαιώματα των αθλητών και την προστασία αυτών , η θέση του συλλόγου μας είναι ξεκάθαρη:

• Οι νόμοι του συντάγματος είναι επαρκείς όσον αφορά την προστασία των ατομικών δικαιωμάτων γενικότερα  και επακόλουθα στον αθλητικό κόσμο. Μα και οι ποινές που πηγάζουν από αυτούς είναι αντάξιες των περιστάσεων. Αυτό που δυστυχώς δεν διασφαλίζεται είναι το γεγονός του ότι όταν αυτά καταπατώνται δεν υπάρχει αίσθημα ασφάλειας στον αθλητή να κινήσει τις νόμιμες διαδικασίες και να μη διστάσει να καταγγείλει κάθε πράξη που υπονομεύει τα ατομικά του δικαιώματα. Με άλλα λόγια θα πρέπει να διασφαλιστεί ότι ο χρόνος που θα μεσολαβήσει από την καταγγελία έως την ημέρα της δίκης, ο αθλητής θα συνεχίσει με ασφάλεια την καθημερινότητά του, δίχως απειλές ή παρόμοιες ενέργειες από την πλευρά του καταγγέλλοmενου και του περιβάλλοντός του.

• Η συνταγματική επιτασσόμενη προστασία της παιδικής ηλικίας επιβάλει την λήψη μέτρων ενάντια στην αυθαίρετη μεταχείριση του ανήλικου αθλητή στην χορήγηση εν αγνοία του διαφόρων σ, στην αύξηση ωρών προπόνησης σε βάρος άλλων δραστηριοτήτων, στην εξαντλητική προπόνηση μα κίνδυνο την σωματική βλάβη και υγεία, καθώς και στην κατάχρηση γονικής κηδεμονίας.

• Να παύσουν πλέον οι αιώνιες ηγεσίες από τα ίδια πρόσωπα τα οποία καταντούν να θεωρούν κτήμα τους τον αθλητή. Να μη λησμονηθεί το γεγονός του ότι στην Ελλάδα οι βασικές πηγές κινδύνου και εμποδίων που απειλούν και εμποδίζουν την ακώλυτη άσκηση των συνταγματικών δικαιωμάτων είναι οι επιθετικές ενέργειες συνανθρώπων ως φορείς δημόσιας ή ιδιωτικής εξουσίας.

• Ντόπινγκ μέγα κεφάλαιο. Θεωρούμε ότι οι νόμοι στην Ελλάδα είναι επιεικείς σε αντίθεση με το εξωτερικό που το ντόπινγκ αντιμετωπίζεται ως κακούργημα με δημόσια κατακραυγή.

• Η παρουσία ψυχιάτρων σε αθλητικούς χώρους ανά τακτά χρονικά διαστήματα θεωρούμε ότι θα καταφέρει να εντοπίσει κακοποιά στοιχεία που υπονομεύουν το αθλητικό πνεύμα και τα ατομικά δικαιώματα του κάθε αθλητή. Άλλωστε ο καταρτισμένος δεν συνεπάγεται και ψυχικά υγιής.

Η βασική πρόταση που έχει το σωματείο μας για την μεταρρύθμιση του αθλητικού οικοδομήματος αφορά την Ελληνική διαιτησία.

Δυστυχώς μετά την κατάργηση των Συνδέσμων Επισήμων Διαιτητών με έδρα  την  πρωτεύουσα κάθε νομού, η διαιτησία στην Ελλάδα και στον χώρο του ποδοσφαίρου ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ. Αντίθετα, αποτελεί υποχείριο παραγόντων, καθώς αναγκάζεται να υποκύψει σε πιέσεις από φορείς που δεν σχετίζονται άμεσα από την διαιτησία.

Ο διαιτητής που θα αγωνιστεί από την τελευταία ερασιτεχνική κατηγορία, έως την Ά Εθνική, εξαρτάται και ας μην κρυβόμαστε, από τους παράγοντες. Το γεγονός ότι η επιτροπή διαιτησίας στην ένωση αποτελείται από διαιτητές δεν λύνει το πρόβλημα, παρά  το μεγεθύνει. Άλλωστε κι αυτή ορίζεται από παράγοντες. Πόσο διαύγεια λοιπόν μπορούν να έχουν οι αποφάσεις τους.

Ζητούμε λοιπόν ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΔΙΑΙΤΗΣΙΑ. Οι πλέον αρμόδιοι και καταρτισμένοι δηλαδή διαιτητές-εκπαιδευτές  να αποφασίζουν για την διαιτησία, ανεπηρέαστα. Θα σας παραθέσουμε το παράδειγμα του Κλάτεμπεργκ αρχιδιαιτητή της κεντρικής επιτροπής διαιτησίας. Τον ίδιο όρισαν οι τέσσερις μεγάλες Ευρωπαϊκές ομάδες.

Άραγε πόσο ανεξάρτητος είναι; Eξάλλου, σε άλλα αθλήματα οι διαιτησίες είναι ανεξάρτητες των ομοσπονδιών και λειτουργούν  ανεπηρέαστες. Μα και στην Ευρώπη το ίδιο ισχύει με τους διαιτητές  ποδοσφαίρου οι οποίοι ανήκουν στους δικούς τους συνδέσμους.

Φυσικά οι σχολές και οι εξετάσεις μέσα σ΄αυτούς να  είναι υπό την αιγίδα της ΕΠΟ. Η επιστροφή στους συνδέσμους όμως θα επιστρέψει και όλες τις  αρμοδιότητες  στους διαιτητές και τους καθηγητές διαιτησίας. Πως θα σας φαινόταν εάν  για ένα θέμα της δικής σας αρμοδιότητας  αποφάσιζε κάποιος που δεν θα είχε αυτή την κατάρτιση;

Αξιότιμε κύριε Υπουργέ, το ακριτικό μας σωματείο που αγωνίζεται στην τελευταία ερασιτεχνική κατηγορία, σας ευχαριστεί για άλλη μια φορά για την ευκαιρία που του δώσατε προκειμένου να ακουστεί η φωνή του.

Ελπίζουμε ότι οι απόψεις μας θα βάλουν σε σκέψη και γιατί όχι ένα μικρό λιθαράκι στο νέο αθλητικό οικοδόμημα που με ζήλο διατίθεστε να το στηρίξετε και να το μεταρρυθμίσετε.

Σας ευχόμαστε καλή δύναμη!

Με τιμή

Για το ΔΣ

ΣΧΟΛΙΑ

2 Comments

  1. ΠΑΡΑΓΟΝΤΑΣ ΟΜΑΔΑΣ

    30 Ιανουαρίου 2021 at 19:12

    Τοσα πολλα που ξερετε για την διαιτησια ρε Ξιφωνιωτες δεω τα ξερουν οι ιδιοι οι διαιτητες,που τα μαθατε

  2. ΑΠΟ ΓΙΑΝΝΙΤΣΑ

    29 Ιανουαρίου 2021 at 19:45

    ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΜΑΛΛΟΝ ΚΑΠΟΙΟΣ ΠΡΩΗΝ Η ΝΥΝ ΔΙΑΙΤΗΤΗΣ ΤΗΝ ΕΤΟΙΜΑΣΕ,ΠΟΥ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΟΥΝ ΟΙ ΤΗΣ ΞΙΦΙΑΝΗΣ ΤΟΣΑ ΠΟΛΛΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥΣ ΔΙΑΙΤΗΤΩΝ Η ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΙΑΙΤΗΣΙΑ…..

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

More in ΓΕΝΙΚΑ