Μια γεύση της πίεσης του τερματοφύλακα – pellasports | Αθλητικά | pella sports – Ηλεκτρονική Αθλητική Εφημερίδα της Πέλλας | pellasports.gr – πελλα σπορτς
Connect with us

ΓΕΝΙΚΑ

Μια γεύση της πίεσης του τερματοφύλακα

Πολλοί είναι αυτοί που γνωρίζουν τα βασικά για την θέση του τερματοφύλακα, ακόμα περισσότεροι είναι αυτοί που τον κρίνουν, ελάχιστοι όμως είναι αυτοί που γνωρίζουν τι πάει να πει να είσαι ο τερματοφύλακας της ομάδας.

Όλοι οι παίκτες έχουν το βάρος της καλής απόδοσης ώστε να συμβάλουν στον στόχο της ομάδας δηλαδή τη νίκη. Αυτή η πίεση πολλές φορές επιδρά αρνητικά στην επίδοση των ποδοσφαιριστών και μπορούμε πιστεύω εύκολα να θεωρήσουμε την πίεση του τερματοφύλακα αρκετά υψηλότερη.

Σε τι διαφέρει οπότε η περίπτωση του τερματοφύλακα; Η διαφορά λοιπόν είναι στο γεγονός ότι ο τερματοφύλακας δεν έχει το δικαίωμα του αναπόφευκτου, με άλλα λόγια του ανθρώπινου λάθους. Ένας τερματοφύλακας μπορεί μέχρι το 89’ να είναι ο ήρωας της ομάδας, ένα όμως λάθος στο 90’ που ίσως προκλήθηκε από την εξάντληση, τον βάζει αυτόματα στο στόχαστρο για αμέτρητα αρνητικά σχόλια.

Οι άνθρωποι κάνουν λάθη, άρα οι τερματοφύλακες δεν είναι άνθρωποι; Εκείνα τα 90’ ο κόσμος απαιτεί να μην είναι, να είναι κάτι παραπάνω.

Ο ηρωικός τερματοφύλακας δεν είναι μόνο αυτός που θα κάνει μια δύσκολη επέμβαση. Ο μεγάλος τερματοφύλακας κρίνεται από τις γρήγορες αποφάσεις της τελευταίας στιγμής, η ικανότητα του να έχει καθαρό μυαλό ακόμα και στις πιο δύσκολες καταστάσεις και ο ηγετικός του ρόλος να έχει το μεγαλύτερο βάρος του αποτελέσματος πάνω του.

Η θέση του τερματοφύλακα είναι η μοναδική στην οποία ο παίκτης πέφτει με το κεφάλι του ανάμεσα σε τόσα πόδια έτοιμα να σουτάρουν, αψηφώντας τον κίνδυνο για το καλό της ομάδας. Παρόλα αυτά αυτή του η ενέργεια μαζί με άλλες πολλές φορές περνάνε απαρατήρητες.

Τέλος ένα λάθος των ποδοσφαιριστών που θα μπορούσε να είναι μια κακή πάσα πολλές φορές δεν παίζει καθοριστικό ρόλο, ένα λάθος του τερματοφύλακα όμως συνήθως σημαίνει γκολ.
Άρα ο τερματοφύλακας καλείτε να διορθώσει τα λάθη των συμπαικτών του γνωρίζοντας ότι αν δεν τα καταφέρει είναι πολύ πιθανόν να αναλάβει αυτός την ευθύνη.

ΕΥΘΥΜΙΟΣ ΜΑΥΡΟΜΑΤΗΣ
ΠΡΟΠΟΝΗΤΗΣ ΕΠΟ

More in ΓΕΝΙΚΑ