Connect with us

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Η «καυτή πατάτα» της αναδιάρθρωσης έκανε… γύρα και επέστρεψε απο τον Αυγενάκη και την ΕΠΟ στον Λεουτσάκο!

Η «καυτή πατάτα» της αναδιάρθρωσης

Καυτή…διότι το θέμα της αναδιάρθρωσης είναι ψηλότερα απο όλα στην αθλητική ατζέντα το φετινό καλοκαίρι και είναι το ζήτημα, που απασχολεί 34 ομάδες, τρεις ποδοσφαιρικές κατηγορίες και χιλιάδες επαγγελματίες που ασχολούνται με το ποδόσφαιρο και βρίσκονται στον «αέρα».

Πατάτα…Διότι την περσινή γκάφα -για τους περισσότερους- της αναδιάρθρωσης-ντροπή του ΣΥΡΙΖΑ, που εγκλώβισε το Ελληνικό ποδόσφαιρο σε τρεις επαγγελματικές κατηγορίες (ενώ μετά βίας χωρά δυο) και έταξε κρατικό χρήμα της ΕΡΤ, μόνο για μια χρονιά(δίχως αύριο) και σήμερα ζούμε τον απόλυτο αντιδημοκρατικό παραλογισμό, όπου οι λίγοι(15 ψήφοι σε 26 ομάδες) καθορίζουν το μέλλον των πολλών!

Κάνει γύρα…η απόφαση

Αφού εξηγήσαμε τον τίτλο, πάμε και στην ουσία. Όλο το καλοκαίρι η απόφαση της αναδιάρθρωσης κάνει γύρα…με όλους να την ζητούν και κανείς να μην παίρνει την τελική απόφαση. Ανάθεμα το σύγχρονο επιτελικό κράτος που ακούμε και δεν βλέπουμε, όπου οι αποφάσεις θα παίρνονται αμέσως και με ορθότητα, προς κοινό καλό! Σε δυο αράδες, την ιστορία την ξεκίνησε η ΕΠΟ με λόγια και έργα(προβίβασε οχτώ αντί για τέσσερις -ορθα- στην Γ’ Εθνική λόγω Covid-19), την συνέχισε η Ένωση των πρωταθλημάτων SL2-FL, όπου αποφάσισε αναδιάρθρωση με κατάργηση της Football League(10-5) αλλά ο υφυπουργός ζήτησε αυξημένη πλειοψηφία 3/4 που ούτε στην ψήφιση των μνημονίων εφαρμόστηκε… το θέμα γύρισε στην ΕΠΟ, διότι η ένωση δήλωσε αναρμόδια και η ΕΠΟ, το πήγε στην πολιτεία και τον Αυγενάκη για να πράξει τα δεόντα…θεσμικά, σχετικά με τις λεπτομέρειες της κατάργησης και όχι αν θέλει/μπορεί/πρέπει και ο ίδιος, τα φόρτωσε πάλι στον Λεουτσάκο! Μέσα σε όλα, το έργο έχει και δικαιολογημένες προσφυγές, απο τις ομαδες που υποβιβάζονται (μοναδικές στον πλανήτη σε πρωταθλήματα που διακόπηκαν), αφού το μαγείρεμα δεν έχει τέλος στο κλειστό κλαμπ…που απαρτίζεται ευγενικά -όπως έλεγε και μια ψυχή απο την Δράμα- απο ”Αριβίστες και Τυχοδιώκτες”. Φευ!

Τι συνέβη στην Βουλή… και οι «κορώνες» Αυγενάκη χωρίς ουσία!

Η Απάντηση του Υφυπουργού Αθλητισμού, Λευτέρη Αυγενάκη, στη Βουλή σε Επίκαιρη Ερώτηση(Φωτεινή Μπακαδήμα-ΜΕΡΑ25) για “άμεση διαβούλευση με ανάληψη ευθυνών απ’ όλους κι όχι αποφάσεις ερήμην της ποδοσφαιρικής κοινότητας”.

“Κυρία Μπακαδήμα, σας ευχαριστώ για την ευκαιρία που μου δίνετε να διευκρινίσω και να ενημερώσω επίσημα και θεσμικά από το βήμα της Βουλής για την παραπληροφόρηση που υπάρχει σχετικά με το ζήτημα της κατάργησης της Football League.

Εικάζω ότι κι εσείς πέσατε θύμα αυτής της παραπληροφόρησης, αφού λανθασμένα αναφέρετε στην ερώτησή σας ότι:

1) Οι ομάδες της Super League 2 και της Football League ζήτησαν «…την κατάργηση της Football League και την ενοποίηση των δύο επαγγελματικών κατηγοριών».

Δεν είναι αληθές αυτό που γράφετε στην ερώτησή σας ότι οι ομάδες έχουν συμφωνήσει με την αυξημένη πλειοψηφία των ? για την ενοποίηση των δύο κατηγοριών. Το αντίθετο ψήφισαν.

Υπήρξε μια πρόταση για ενιαία κατηγορία, με την Super League 2 με δύο ομίλους των 16 ομάδων, η οποία, όμως, δεν συγκέντρωσε την απαιτούμενη πλειοψηφία που θέτει ο νόμος.

Και καταθέτω στα πρακτικά τη σχετική επιστολή, με ημερομηνία 3 Αυγούστου, των Super League 2 – Football League προς την ΕΠΟ.

2) Με κατηγορείτε ευθαρσώς ότι επί δίμηνο μεταθέτω τις ευθύνες μου.

Η Εκτελεστική Επιτροπή της ΕΠΟ, όμως, συνεδρίασε στις 19 Αυγούστου σχετικά με την ενοποίηση της δεύτερης και τρίτης επαγγελματικής κατηγορίας. Και ενημέρωσε το Υπουργείο, για την απόφασή της αυτή, με επιστολή στις 20 Αυγούστου. Πριν από 12 ημέρες. Και αμέσως απαντήσαμε στην ΕΠΟ με δική μας επιστολή, στην οποία θα αναφερθώ παρακάτω.

Κυρία συνάδελφε, είναι, τουλάχιστον, θράσος να κατηγορούμαστε για το θέμα της αναδιάρθρωσης των πρωταθλημάτων

Να σας θυμίσω: 

* Η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, τον Μάιο του 2019, ψήφισε το νόμο Βασιλειάδη, που έκανε τρεις τις επαγγελματικές κατηγορίες από δύο.

Δηλαδή από Super League και Football League, τις έκανε Super League 1, Super League 2 και Football League.

Και, μάλιστα, υποσχέθηκε άφθονο κρατικό χρήμα μέσω της ΕΡΤ, του Έλληνα φορολογούμενου δηλαδή!

* Παράλληλα, μείωσε και το ελάχιστο Μετοχικό Κεφάλαιο για κάθε ΠΑΕ ως εξής:

o Super League 1 από 1 εκατ. σε 500.000,

o Super League 2 από 300.000 σε 100.000,

o Football League μόλις 30.000.

Ουσιαστικά, επέτρεψε να δημιουργηθεί μια 3η επαγγελματική κατηγορία, χωρίς κανένα κριτήριο! Με 30.000 μπορούσε όποιος ήθελε να δημιουργήσει μια ΠΑΕ για άλλους, μη αγωνιστικούς σκοπούς!

Ή να προσπαθεί με άλλες διαδικασίες να επιβιώσει η ΠΑΕ…  

* Επιπλέον, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ το έπραξε ερήμην της ποδοσφαιρικής κοινότητας!

Να σας θυμίσω ότι διαφωνούσε με το νόμο Βασιλειάδη και η ΕΠΟ

και η τότε διοργανώτρια αρχή, η Football League (που έγινε Super League 2 – Football League).

Και τώρα έρχεστε και μας κατηγορείτε για την αναδιάρθρωση; 

* Η ΝΔ είχε καταψηφίσει τον νόμο Βασιλειάδη! Είχαμε καταψηφίσει τότε την αυταρχική συμπεριφορά του Υπουργού Αθλητισμού απέναντι στην ποδοσφαιρική κοινότητα.

Και η ρητορική μου και τότε ως βουλευτής της αντιπολίτευσης, και τώρα ως Υφυπουργός Αθλητισμού, παραμένει η ίδια: ήταν λάθος η αναδιάρθρωση και δεν μπορεί το ποδόσφαιρο να είναι ΜΟΝΟ «κρατικοδίαιτο»!

Τελικά, όλοι συμφωνούμε ότι η «αναδιάρθρωση ΣΥΡΙΖΑ» έχει αποτύχει!  

Τι κάνει, λοιπόν, η Κυβέρνηση μας:

* Ήδη από τον Απρίλιο, ψηφίσαμε διάταξη με την οποία δίνουμε τη δυνατότητα για τροποποίηση κανονισμών και προκήρυξη αθλητικών διοργανώσεων. Με το ν. 1684/2020, άρθρο 8, δώσαμε τη δυνατότητα στα ΔΣ ή την Εκτελεστική Επιτροπή της διοργανώτριας αρχής να αποφασίζει!

* Στις 19 Αυγούστου, όπως προανέφερα, η Εκτελεστική Επιτροπή της ΕΠΟ πήρε δύο αποφάσεις:

α) Η προσεχής SL2 να έχει 18 ομάδες και η FL 16 ομάδες, ή

β) να μας ζητήσει την κατάργηση της FL με νόμο και η SL2 να διεξαχθεί με 34 ομάδες, χωρισμένες σε δύο ομίλους των 17 με γεωγραφικά κριτήρια (βορράς – νότος) προκειμένου να υπάρξει μείωση εξόδων των μετακινήσεων.

* Η ΕΕ της ΕΠΟ, όμως, δεν είχε καμία τέτοιου είδους απόφαση από την διοργανώτρια αρχή, την SL2-FL. Τυπικά -ως υπερκείμενη αρχή- μπορεί να αποφασίσει, αλλά, ηθικά πρέπει να συμφωνούν και οι ΠΑΕ.

* Αμέσως, επί των αποφάσεων της ΕΠΟ υπήρξαν προσφυγές τριών ΠΑΕ (Κασσιόπη, Απόλλων Πόντου και Χανιά) στο Διαιτητικό Δικαστήριο.

* Όταν η ΕΠΟ μας έστειλε επιστολή με τις αποφάσεις της (20/08), της απαντήσαμε αυθημερόν ότι:

Συμφωνούμε ότι απέτυχε η δομή του επαγγελματικού ποδοσφαίρου, όπως εφαρμόσθηκε από την προηγούμενη πολιτική ηγεσία.

Είμαστε υπέρ στοχευμένων ενεργειών για την καλύτερη διάρθρωση του ποδοσφαίρου, αλλά πάντα με κριτήρια για τη βιωσιμότητα και την ανάπτυξή του.  

Και βέβαια ενημερώνουμε ότι αναμένουμε:

α) τις αποφάσεις του Διαιτητικού Δικαστηρίου και

β) την επίσημη θέση της διοργανώτριας αρχής SL2-FL

για να καθίσουμε όλοι μαζί και να πάρουμε μια απόφαση σωστή, βιώσιμη και γρήγορα, έπειτα από διαβούλευση. Όχι ερήμην.

Αναμένουμε λοιπόν την επίσημη θέση, που θα στηρίζεται σε κριτήρια, σε σχέδιο βιωσιμότητας, σε πλάνο και θα είναι, φυσικά, προϊόν ευρείας διαβούλευσης!

Αλλά, προσέξτε, έχουμε επαναλάβει, το λέμε και τώρα: αν το αρμόδιο όργανο της SL2 – FL δεν μπορεί να πάρει συγκεκριμένη απόφαση, μας αρκεί να έχουμε την απόφαση των οργάνων που να λέει ξεκάθαρα «δεν μπορούμε να καταλήξουμε σε πρόταση, άρα εσείς ως Κυβέρνηση βρείτε λύση».

Μέχρι στιγμής, δεν έχει γίνει τίποτα από όλα αυτά. Και η ποδοσφαιρική οικονομία μας και η ελληνική αγορά εξακολουθεί να χωράει πολύ λιγότερες ΠΑΕ απ’ όσες καταναλώνει. Κι αυτή τη στιγμή φτάνουν στις 48″.

Πηγή: serressport.gr

7 Σχόλια

7 Comments

 1. Ανώνυμος

  4 Σεπτεμβρίου 2020 at 15:04

  Ρε πρόβατα γιατί είστε πρόβατα…; δεν μπορώ ν ακούω εκφράσεις δεν χωράει τρεις επαγγελματικές κατηγορίες το ελληνικό ποδόσφαιρο με 40 παε και ως λύση να θέλουν κάποιοι να κάνουν δύο με 48 παε… Αν δεν χωράει 3 κατηγορίες που συμφωνώ κάντε δύο με έναν όμιλο των 16. Σύνολο 32 παε… Τα άλλα όλα είναι παπαρολογιες για να βολέψουν οι πρόεδροι των επς τις ομαδες τους… Αντε φτάνει πια. Σε όλα τα κράτη χτυπησε ο κορονοιος… Πέσανε ομάδες γτ αποφασίστηκε λήξη πρωταθληματων και ας είχαν ελπίδες… Όλοι προχώρησαν χωρίς αλλαγές και αναδιαρθρωσεις και εμείς Σεπτέμβρη μήνα και ακόμα κάποιοι δεν ξέρουν τι να πουν και λένε παπαριες… Φτάνει… Μας κουράσατε… Οχι να μην πέσει κάνεις όχι να ανέβουν όλοι και μετά α έχουμε πολλές ομάδες… Έλεος… Κοπανατε μια μπαρούφα δεν μπορεί ο λαός να πληρώνει μέσω της ερτ δύο κατηγορίες με 26 παε (σούπερ λιγκ 2, φούτμπολ λιγκ) αλλά ταυτόχρονα απαιτείτε να πληρώνει μια σούπερ λιγκ 2 δύο ομίλων με 34 παε… Άρα ακόμα πιο πολλά λεφτά… Και δυστυχώς το κοινό που διαβάζει και ακούει είναι τόσο αφελής και άσχετοι που συμφωνεί.. Έλεος μπαχαλάκηδες του ποδοσφαίρου. Κρατήστε μια συγκεκριμένη δομή επιτέλους μπας και πάμε μπροστά..και ναι η ερτ καλά κανει και πρέπει να δίνει λεφτά κια να δείχνει αθλητισμό… Όλοι μας θέλουμε στην τηλεόραση μας αγώνες

 2. Ανώνυμος

  4 Σεπτεμβρίου 2020 at 15:56

  Η κατάντια, τα χάλια, η ξεφτίλα και η γελοιότητα μίας οντότητας που θέλει να ονομάζεται «κράτος». Οι οίκοι ανοχής, έχουν καλύτερη οργάνωση.

 3. ΑΝΩΝΥΜΟΣ

  4 Σεπτεμβρίου 2020 at 17:59

  Ναι φιλε 15:04 αναφερεσαι σε αλλα κρατη που εχουν οργανωση , επισης , οικονομια καλη και τα περισσοτερα χρηματα τα παιρνουν απο κατω προς τα επανω,εμεις εδω κανουμε το αντιθετο.Οσο για τους οικους ανοχης φιλε 15:56 εχεις δικιο μονο στα κωλο….νια δεν εχει οργανωση εκει οποιος θελει μπενει.

 4. Ανώνυμος

  5 Σεπτεμβρίου 2020 at 14:20

  Πρόταση: Super league 10 ομάδες, Super league 2 με 10 ομάδες και 4 όμιλοι Εθνικής Ερασιτεχνικής με 16 ομάδες ανά όμιλο.

 5. ΑΝΩΝΥΜΟΣ

  5 Σεπτεμβρίου 2020 at 19:53

  Σιγα ρε χουβαρδα με 10 ομαδες τι θα γινει δηλαδη κλειστο κυκλωμα για να παιρνουν ακομα ποιο πολλα οι 2 κατηγοριες; πολυ εξυπνο σε βρισκο εσενα να βαλουν στην Ε.Π.Ο. θα τα κανεις ακομα ποιο σκατα.

  • Ανώνυμος

   6 Σεπτεμβρίου 2020 at 14:22

   Όταν ρε μπουφο 19.53 έχεις στο σύνολο Α,Β και Γ Εθνική 84 ομάδες την επιχορήγηση θα την πάρουν και όλοι αναλογικά. Δεν θα πάρουν από την πίτα μόνο οι 10+10 αλλά και οι 64 της Γ. Το κατάλαβες ρε μπουφο, ε μπουφο!!!!!

  • Ανωνυμος

   6 Σεπτεμβρίου 2020 at 18:12

   Ετοιμαστείτε για μπαράζ οι 8 της Γ Εθνικής.

Απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Spot Team

Περισσότερα Άρθρα ΕΙΔΗΣΕΙΣ

error: Content is protected !!