Δικάζοντας τον Λάρι Νασάρ: κακοποίησε σεξουαλικά 140 κορίτσια – pellasports | Αθλητικά | pella sports – Ηλεκτρονική Αθλητική Εφημερίδα της Πέλλας | pellasports.gr – πελλα σπορτς
Connect with us

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δικάζοντας τον Λάρι Νασάρ: κακοποίησε σεξουαλικά 140 κορίτσια

Ο Λάρι Νασάρ, γιατρός της ολυμπιακής ομάδας γυμναστικής των ΗΠΑ κατηγορείται για την σεξουαλική κακοποίηση 140 κοριτσιών επί δύο δεκαετίες. Είναι αντιμέτωπος με ποινή φυλάκισης από 40 έως 125 έτη. Σε λίγες ώρες θα μάθει την ποινή του.

Αυτός που θα τις γιάτρευε ήταν ο εφιάλτης τους. Πήγαιναν σε αυτόν για να αντιμετωπίσουν τους πόνους του σώματος και έφευγαν με πληγές στην ψυχή τους. Τους υποσχόταν ότι χρησιμοποιούσε ειδικές μεθόδους για να αντιμετωπίζει τους τραυματισμούς τους ώστε να επιστρέψουν πιο σύντομα στους αγώνες.

Τις ανάγκαζε να ξαπλώσουν, να ανοίξουν τα πόδια και τις «εξέταζε» βάζοντας τα δάκτυλά του εντός των γεννητικών οργάνων τους. Δεν είχε σημασία αν ήταν μόλις έξι ετών ή δέκα ή δώδεκα. Δεν είχε καν σημασία αν ήταν παρόντες στην «εξέταση» οι γονείς τους. Ούτε αν ήταν ήδη σούπερ σταρ της γυμναστικής, όπως η χρυσή ολυμπιονίκης Σιμόν Μπάιλς.

Για τον Νασάρ τίποτα από αυτά δεν είχε σημασία. Έκανε ό,τι έκανε σε περισσότερα από 140 κορίτσια τα τελευταία είκοσι χρόνια. Και τώρα ήρθε η ώρα του να σωπάσει, διότι μιλούν αυτές…

H δίκη του 54χρονου σήμερα γιατρού άρχισε την περασμένη Τρίτη στο Μίτσιγκαν. Σε λίγες ώρες ο Νασάρ θα ακούσει την ποινή του. Τις προηγούμενες ημέρες άκουσε 105 από τα θύματά του να περιγράφουν όσα βασανιστικά, ταπεινωτικά έζησαν εξαιτίας του. Η εισαγγελία ζήτησε ποινή κάθειρξης από 40 μέχρι 125 χρόνια, τα οποία θα προστεθούν στα 60 χρόνια που του επιβλήθηκαν πριν από μερικούς μήνες για εγκλήματα που αφορούν παιδική πορνογραφία.

Η Κάιλ Στέφενς ήταν ένα από τα πρώτα θύματά του, στα τέλη της δεκαετίας του 1990. Ήταν μόλις έξι χρόνων και ο Νασάρ είχε φιλική σχέση με τους γονείς της. Κατά την «εξέταση», ο γιατρός έβαζε τα δάχτυλά του στο αιδοίο της, γυμνός μπροστά της. Στα 12 της, δεν άντεξε και μίλησε στους γονείς της. Δεν την πίστεψαν. Ο Λάρι ήταν καλός φίλους τους, δεν είχε δώσει ποτέ δικαίωμα, δεν υπήρχε περίπτωση ποτέ να κάνει κάτι τέτοιο, όλα ήταν στη φαντασία της.

Η 12χρονη Κάιλ ζήτησε συγγνώμη για το… ψέμα που είπε και υποσχέθηκε τότε να μην το επαναλάβει. Το 2016, όταν άρχισαν και άλλες γυμνάστριες να αποκαλύπτουν τι συνέβαινε με τον Νασάρ, ο πατέρας της Στέφενς αυτοκτόνησε…

Επί δέκα λεπτά κάθε ένα από τα θύματά του κατέθετε στο δικαστήριο της δική της εμπειρία: τόσο ίδια με τις υπόλοιπες, αλλά τόσο ξεχωριστή. Κάποια από τα θύματά του είναι ακόμα ανήλικα. Ο Νασάρ χρησιμοποίησε θέση του και τη δύναμη που είχε εξ αυτής για να κακοποιήσει σεξουαλικά μέλη της ολυμπιακής ομάδας των ΗΠΑ και φοιτήτριες του Πανεπιστημίου του Μίτσιγκαν.

Στο γραφείο του υπήρχαν κρεμασμένες φωτογραφίες μερικών κοριτσιών που είχε «βοηθήσει». Χάρη σε αυτόν είχαν καταφέρει να διακριθούν, έβαζε σε κορνίζα τις φωτογραφίες τους για να τις βλέπουν με δέος οι νεότερες που ζητούσαν τη βοήθειά του. Τον θαύμαζαν, ήταν μεγάλος και τρανός. Τους μιλούσε για τις σπουδαίες αθλήτριες, τους έφερνε δώρα από τις μεγάλες διοργανώσεις στις οποίες ταξίδευε ως μέλος της αμερικανικής αποστολής.

«Ήταν συμπαθητικός και γενικά ευγενικός. Πολύ φιλικός. Θυμάμαι ότι μία φορά είχε βάλει τα δάχτυλά του στον κόλπο μου, χωρίς να φορά γάντια, επί τριάντα λεπτά. Όταν ολοκλήρωσε, με ευχαρίστησε για την εμπιστοσύνη. Ένιωθα ντροπιασμένη και μπερδεμένη. Σκεφτόμουν ότι είναι ο Λάρι Νασάρ, δεν ήταν δυνατόν να μου κάνει κακό. Υποτίθεται ότι αυτή ήταν μια ειδική θεραπεία για πόνους που είχα στην πλάτη. Το ίδιο συνέβη στη συνέχεια άλλες είκοσι φορές» είπε στο δικαστήριο ένα από τα θύματά του.

Ποια ήταν η απάντηση του Νασάρ; «Δεν ξέρω αν μπορώ να ακούω άλλες καταθέσεις. Όλο αυτό είναι θέαμα για τα ΜΜΕ» ανέφερε σε επιστολή του, την οποία ανέγνωσε η δικαστής.

Λίγο πριν ολοκληρώσει τη δική της κατάθεση η Στέφενς, 25 χρόνων σήμερα, έκανε μια παύση και πήρε μια βαθιά ανάσα. Κοίταξε τον βιαστή της, ο οποίος κατέβασε το κεφάλι του και με το ένα χέρι έκλεισε τα μάτια του. «Η κακοποίηση τελείωσε, όπως τελείωσε και η ελευθερία σου σαν άνθρωπος. Σε κυνηγώ πολύ καιρό. Είπα το όνομά μου στους γονείς μου με την ελπίδα να σε καταγγείλουν. Είπα το όνομά σου στους κοινωνικούς λειτουργούς. Κατέθεσα για να σου πάρουν την άδεια. Ίσως τώρα μπορείς να καταλάβεις ότι τα μικρά κορίτσια κάποια στιγμή μεγαλώνουν. Μεγαλώνουν και γίνονται δυνατές γυναίκες ικανές να καταστρέψουν τον κόσμο σου».

«Είμαι, επίσης, μία από τις πολλές που είχαν κακοποιηθεί σεξουαλικά από τον Λάρι Νασάρ. Θα πρέπει να επιστρέφω συνεχώς στο ίδιο εκπαιδευτικό κέντρο όπου γνώρισα την κακοποίηση. Οι περισσότεροι από εσάς με ξέρετε ως ένα ευτυχισμένο, χαρούμενο και δυναμικό κορίτσι. Αλλά τον τελευταίο καιρό έχω αισθανθεί άσχημα και προσπαθώ περισσότερο να διώξω αυτές τις φωνές, που ακούγονται πιο δυνατά ως κραυγές. Δεν φοβάμαι να πω την ιστορία μου. Δεν είναι φυσιολογικό να λαμβάνεις κάθε είδους θεραπεία από έναν αξιόπιστο γιατρό στην ομάδα και να το βιώνεις τρομακτικά ως την «ειδική» θεραπεία. 

Αυτή η συμπεριφορά είναι εντελώς απαράδεκτη, δυσάρεστη και καταχρηστική, ειδικά από κάποιον που μου ζητήθηκε να τον εμπιστευτώ.Για πολύ καιρό ρωτούσα τον εαυτό μου: Ήμουν πολύ αφελής; Ήταν δικό μου το φταίξιμο; Τώρα ξέρω τις απαντήσεις στις ερωτήσεις αυτές. Όχι, δεν ήταν δικό μου το φταίξιμο. Όχι δεν φέρω εγώ την ευθύνη που ανήκει στον Λάρι Νασάρ, στην ομοσπονδία γυμναστικής των ΗΠΑ και σε άλλους.  Είναι αδύνατο να ξαναζήσω αυτές τις εμπειρίες και ραγίζει η καρδιά μου ακόμα περισσότερο να πιστεύω ότι, ενώ δουλεύω προς το όνειρό μου να αγωνιστώ στο Τόκιο το 2020, θα πρέπει να επιστρέφω συνεχώς εκεί όπου με κακοποίησε».

Σιμόν Μπάιλς 15-1-2018.

ΠΗΓΗ: http://www.sdna.gr

More in ΕΙΔΗΣΕΙΣ