
Την πρώτη της μελέτη όσον αφορά τις συνθήκες εργασίας στο γυναικείο ποδόσφαιρο, το οποίο απαριθμεί περίπου 3.500 παίκτριες παγκοσμίως, παρουσίασε η FIFPro (παγκόσμια ομοσπονδία επαγγελματιών ποδοσφαιριστών).
Στόχος της ήταν να γίνουν γνωστά όλα τα ζητήματα που σχετίζονται με το γυναικείο ποδόσφαιρο και αφορούν τις εργασιακές συνθήκες.
Τα σημαντικότερα συμπεράσματα της έρευνας:
– Πρόωρη απόσυρση: Είναι εκπληκτικό το γεγονός ότι το 90% των γυναικών αποσύρεται πρόωρα από το ποδόσφαιρο.
– Πληρωμές: Ο μέσος μηνιαίος μισθός φτάνει τα 600$ δολάρια (το 60% παίρνει λιγότερα), με τα πράγματα να πηγαίνουν από το κακό στο χειρότερο όταν το 50% δεν πληρώνεται, ενώ το 37% κάνει λόγο για καθυστερήσεις.
– Συμβόλαια: Μόλις το 53% των αθλητριών έχει εγγράφως το συμβόλαιό του με σύλλογο. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι μόλις το 9% των διεθνών αθλητριών έχει γραπτό συμβόλαιο στα χέρια του.
– Εθνικές ομάδες: Οι αθλήτριες που έχουν κληθεί στις εθνικές ομάδες αγωνίζονται με το εθνόσημο στο στήθος μόνο για ψυχολογικούς λόγους. Συγκεκριμένα, το 35% δεν παίρνει κάποιο εισόδημα, ενώ απ’ όσους πληρώνονται το 38,5% παρατηρεί καθυστερήσεις.
– Χαμηλά πριμ για κατάκτηση τίτλων: Το 66% των αθλητριών θεωρεί ότι τα χρήματα που πρέπει να παίρνουν για την κατάκτηση τίτλων είναι λίγα, σημειώνοντας ότι δεν πλησιάζουν το επίπεδο των αντρών.
– Διακρίσεις: Το 17,5% των αθλητριών αναφέρει ότι έχει πέσει θύμα διάκρισης με βάση το φύλο, το 5,4% κάνει λόγο για ομοφοβία, το 4,5% παρατηρεί φαινόμενα ρατσισμού, ενώ το 3,5% έχει πέσει θύμα σεξουαλικής παρενόχλησης.
– Οικογένεια και ποδόσφαιρο: Μόλις το 2% των αθλητριών έχει παιδιά, ενώ το 47% αναφέρει ότι αναγκάζεται να αποσυρθεί πρόωρα για να κάνει οικογένεια.
– Χειραγώγηση αγώνων: Τα προβλήματα στις πληρωμές δημιουργούν «παράθυρα» για χειραγώγηση αγώνων, με το 5% να ισχυρίζεται ότι έχει δεχτεί σχετική κρούση
– Καριέρα: Το 33% των γυναικών που παίζουν ποδόσφαιρο αναγκάζεται να κάνει δεύτερη εργασία για να τα βγάλει πέρα, ενώ το 46% προσπαθεί να συνδυάσει το ποδόσφαιρο με σπουδές.
